22.03.13

GOLDEN VOID (Thrill Jockey, USA) 8. dubna na Sedmičce!


 
Od jistý chvíle zpozorním vždycky, když někde vidím nápis "Thrill Jockey". Tenhle label z Chicaga má čuch na zajímavou muziku, která přesně sedí mým uším. Nejdřív mě dostali PONTIAK, pak ETERNAL TAPESTRY a nedávno ARBOURETUM. Další trefa do černýho jsou pro mě GOLDEN VOID, nová kapela starýho nezmara a kytarovýho génia Isaiah Mitchella (EARTHLESS, HOWLIN RAIN a tuna dalších projektů). V dubnu se chystaj poprvé do Evropy a turné zahájí 8. dubna na Sedmičce. Byla by chyba je promeškat.
 
 
GOLDEN VOID se odkazujou na čtyřicet let starou muziku, kdy se hipízácká psychedelie promíchala s dravým hard rockem. Představte si období, kdy drogy byly pevnou součástí kytarových koncertů stejně jako dlouhý háro a zvonáče, období, kdy nikomu nepřišlo divný, když kapela po cestě na koncert ztratila bubeníka i s bicíma (skutečná příhoda HAWKWIND). Přesně do týhle doby hudba GOLDEN VOID skvěle pasuje. Je to melancholický a rozmáchlý, jak se na žánr sluší a patří. Přitom ale nejde o složitou matematiku, pořád jde o jednoduchý songy podle vzorce sloka-refrén-sloka-refrén. Hlavní slovo tu má silná melodie, díky který si uvědomíte, že GOLDEN VOID nehrají písně, ale absolutně návykový hity. Naštěstí mají zúčastnění dost rozumu, aby se dokázali vyhnout lacinýmu kopírování. GOLDEN VOID můžete brát jako osobitý vyjádření obdivu ke zlatý rockový éře a kapelám typu ATOMIC ROOSTER nebo právě HAWKWIND (ostatně podle jejich písně si GV dali jméno).

Debutovou desku nahráli GOLDEN VOID pěkně postaru naživo. Žádný technický serepetičky a podobný nesmysly. I tohle berte jako předzvěst toho, že týhle kapele to bude na koncertě neuvěřitelně makat. Jak říkám, byla by chyba je promeškat.

Žádné komentáře:

Okomentovat